Második nem Filmklub - 1. vetítés - Vadon

2017. MÁRCIUS 17. PÉNTEK 18:00-21:00
_________________________________________________________________________

Vadon (2014)
/Wild/
magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma, 115 perc

Cheryl (Reese Witherspoon) fiatal, mégis úgy érzi, mindent elveszített. Az élete összeomlóban van (és ő is mindent elkövetett, hogy tovább omoljon), de lát kiutat. Csak nagyon hosszút. Bár életében nem kirándult, egy hirtelen ötlettől vezérelve vándorútra indul. Több mint 1500 kilométert gyalogol az Egyesült Államok nyugati partvonalán. Átkel a Mojave sivatagon, megmássza a Sierra Nevadát, végiggyalogol Kalifornián és Oregonon, kibírja a havat és a forróságot. És legfőképpen: a magányt. Hosszú útja során persze sok emberrel találkozik, köt barátságokat és túlél néhány ijesztő kalandot: de az igazi társaságát a múltjából meríti. Menet közben a régi, elrontott élete szereplői kísértik.
(forrás: http://port.hu/adatlap/film/tv/vadon-wild/movie-153560)


Az esztergomi Eurohíd Alapítvány által üzemeltetett Reanimatio Házban márciusban indítunk egy összesen hat alkalmas, tematikus filmklubot. A vetítéssorozat hiánypótló szerepet fog betölteni Esztergom életében, mivel a városban hosszú évek óta nincs már mozi.
A "Második nem"-re keresztelt filmklub a közhasznúság jegyében aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi problémákra reflektál. Csupa mai, női sorsokat bemutató filmeket gyűjtöttünk össze az ún. "art" filmek kategóriájában.Olyan műveket választottunk, melyek hitelesen és igényesen mutatják be témájukat, és melyeket túl sokan nem ismernek.
A "Második nem" elnevezés Simone de Beauvoir azonos című esszékötetére utal, mely a társadalmi nemeket vizsgáló tudományág (gender studies) egyik alapvetésévé vált. Az írónő saját korával bezárólag elemzi a női szerepek kialakulását és változásait. Mi a 2000-es évektől vesszük fel a fonalat ugyanebben a témában. Fontosnak tartjuk a női szerepköröket naprakészen, sokoldalúan, szélsőségektől mentesen, és folyamatként bemutatni, hogy valamilyen átalakulásban és fejlődésben lévő helyzetként váljon láthatóvá a közönség előtt.
A vetítéseket megelőzően rövid beszélgetéseket és előadásokat hallgathatnak meg a nézők a konkrét filmmel vagy általánosságban a választott témával kapcsolatban. A felkért előadók között szociológus, pszichológus, filmkritikus, művelődésszervező és író is van.
Az első alkalmat március 17-én tartjuk 18 órai kezdettel, amikor a Vadon c. filmet tekinthetik meg az érdeklődők Reese Witherspoon főszereplésével. A vetítés előtt Mújdricza Ferenc (Szociológus, PhD kutató) tart rövid bevezető előadást gender studies témában. A belépés ingyenes, a további alkalmakon való részvétel 400 Ft /fő.

A filmklubot az NKA támogatja
  • Ingyenes belépés
FaLang translation system by Faboba