Montanaro Duo

2017. JÚLIUS 14. PÉNTEK 21:00
_________________________________________________________________________

Július 14-én újra vendégünk lesz Miquéu és Baltazar a mesés Provance-ból. Azt hiszem nem kell bemutatni a Montanaro Duo-t, de ha valaki mégsem ismerné Őket ...
Apa és fia zenél együtt. Montanaro európai hírű oxitán-francia muzsikus, zeneszerző, aki sok szálon kötődik Magyarországhoz. Franciaország többnyelvű, több nép alkotta ország. Provance területe az oxitánok földje, akik ma is őrzik, a franciától gyökeresen különböző nyelvüket, önálló kultúrájukat és erőteljes küzdelmet folytatnak nyelvük és kultúrájuk megmaradásáért.

A magyarul jól beszélő Montanaro oxitán népzenére építi muzsikáját, amelyben sok autentikus elemet használ. Ilyen például a sajátos dob-furulya zenei együttes, amikor a zenész egyik kézzel furulyázik, a másikkal dobon játszik. Montanaro nagyon szeret más zenei nyelvet beszélő muzsikusokkal társulni. Így az utóbbi években afrikai, arab, kolumbiai muzsikusokkal működik együtt, de sikeres nemzetközi összetételű nagyzenekara, a Vents d'Est is. Baltazar Montanaro apja nyomdokain haladva a jazz és az ethnozene, a magyar és okszitán kulturális hatások határfelületeit kutatja, de nem áll tőle messze a kortárs zene újraértelmezése sem.

Duójuk egy zenei beszélgetés apa és fia között régi és új zenéről, párbeszéd, ahol két ember együtt gondolkodik, együtt mozog a népzene a dzsessz-, kortárs-, középkori-, hip-hop-, improvizatív- és klasszikus zene határterületén. Két zenei világ találkozik: a zeneszerző Miquéu kötött zenéje, és Baltazar improvizációja. Megható és elgondolkodtató zenei estnek nézünk elébe!

FaLang translation system by Faboba