Eurohíd Alapítvány: Esztergomi kálváriák pályázat 2020.

PÁLYÁZATI HATÁRIDŐ: 2020. OKTÓBER 25. 24:00
_________________________________________________________________________

KALEIDOSZKÓP PÁLYÁZAT 2020. - ESZTERGOMI KÁLVÁRIÁK

Pályázati adatlap letölthető az oldal alján!

Az Eurohíd Euro-Kisrégiós Fejlődést Elősegítő Közhasznú Alapítvány művészeti pályázatot hirdet Esztergomi Kálváriák címmel, valamennyi érdeklődő művész számára; olyan művek számára, melyek a szokásos éves pályázataink eredetileg meghatározott mottójára reflektálnak: kortárs művészet, kreativitás, aktualitás és Esztergom.

A pályázat összművészeti jellegű, minden művészeti ág képviselőjének. Alkotói korlátok nincsenek megszabva. A kiírók ezúton fejezik ki elkötelezettségüket a művészeti szabadság mellett. A zsűri által a legjobbnak talált alkotást a művészeti alapból 50.000 Ft pénzjutalomban részesítjük és elnyeri a Kaleidoszkóp-díjat. A beérkezett anyagból kiválasztott, legjobbnak ítélt képzőművészeti alkotásokból kiállítást rendezünk, a tervek szerint ez év novemberében, a Magyar Nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának Rondella Galériájában. Az értékelést szakmai zsűri végzi.

A kiírásra bárki jelentkezhet!

FIGYELEM! A 2020-as év eseményei miatt nem tudunk előre tervezni az őszi programokkal kapcsolatban sem! Amennyiben ősszel a múzeum ismét bezárásra kerül, a pályázatot és a kiállítást a 2021-es évben bonyolítjuk le, a téma megtartásával! Az események alakulásánál mindig a Magyarország hivatalos szervei által hozott intézkedések az irányadók!

Késve, túl korán vagy adatlap nélkül/hiányos adatlappal érkező alkotásokat nem fogadunk el! Kérjük, a második oldalt is töltse ki, kézi aláírásával lássa el!

Pályázatot nem áll módunkban visszapostázni, csak személyesen vehetők át a kiállítás után, a Rondella Galériában!

 

Határidő: 2020. október 25., 24:00 óra

Ha kedvet kapott a részvételre, küldje el alkotását, kitöltött és aláírt jelentkezési lapját részünkre! Kérjük, hogy a jelentkezési lap második oldalát kézzel írja alá és mellékelje a pályaműhöz!

 

Pályaművek leadása személyesen:

MNM Vármúzeum Rondella Galéria - Esztergom, Szent István tér 1.

(11:00-16:00, hétfő kivételével) október 4. és október 25. között.

 

Pályaművek leadása postán vagy futárral, október 4.-25. között:

Solva Glass Kft. - 2509 Esztergom, Nyitrai u. 58. (Kizárólag gyűjtési hely!)

Kérjük a csomagra ráírni: Eurohíd Alapítvány pályázata

 

Pályaművek leadása e-mail-ben: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Rövidebb írásos pályaművek, leadására van lehetőség, maximum 15 A4-es oldalig. Zenei- illetve videóanyagok szintén leadhatók e-mailben.

 

További felvilágosítás kérhető:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , +36-30-852-62-89


Pályázati leírás:

Az Eurohíd Euro-Kisrégiós Fejlődést Elősegítő Közhasznú Alapítvány pályázata ezúttal Esztergom és a Kálvária összefüggéseire kíván rávilágítani. Esztergom a kálváriák városa. Elég csak a város látványos keresztútjaira gondolni: a Szent-Tamás hegyire, vagy a Kálvária kápolnára a Belvárosi temető fölött. Esztergom, a Magyar Sion, szimbolikusan is kapcsolódik ehhez a lelki, vallási örökséghez.

Ugyanakkor átvitt értelemben is izgalmas végiggondolni mi mindenen ment végig városunk, az itt élők az elmúlt évszázadok, különösen az elmúlt 100 év során. 

Nyilvánvaló, hogy a város jelentőségének csökkenése összefügg a trianoni országvesztéssel, ezt különösebben nem is kell ecsetelni, elég, ha végignézünk a panorámán valahonnan az Elő-hegyről és látható, hogy mennyire összetartozik a Duna két oldala. Olyan mintha Budát és Pestet országhatár választaná el egymástól. Sok-sok apró és jelentősebb probléma közül ki kell emelni a vasútvonalat, melynek elveszítése már önmagában jelentősen járult hozzá a város gazdasági életének problémáihoz (mind a mai napig). A második világháború érezhető veszteségeit követő kommunista ország-dúlás kálvária-jellegű pusztításáról is könyvtárnyi irodalom áll rendelkezésünkre. A város ebben a rendszerben – szinte törvényszerűen – szorult háttérbe, elveszítve megye-székhely pozícióját. A rendszerváltás óta eltelt idő a kálvária vége helyett sok tekintetben újabb stációnak tűnik: a város legutóbb 3 évtizede sem kifejezett sikertörténet, amint azt az itt élőnek bőven volt ideje megtapasztalni. Többek között ez a helyzet vezetett ennek a pályázatnak az első kiírásához is, talán vannak, akik még emlékeznek: Szent Júdás, a reménytelen ügyek védőszentje volt a téma, ami nem is lehetett volna aktuálisabb.

Várjuk a műveket és készítőiket!

Köszönettel és szeretettel, az Eurohíd Alapítvány csapata

(Fotó: Adorján Attila)

 

Last modified on Friday, 03 July 2020 13:17
FaLang translation system by Faboba