ELPUSZTULÓ KERT OTT A VÁR ALATT – PETŐFI 200 AZ EUROHÍD ALAPÍTVÁNY PÁLYÁZATA 2022.

2022. AUGUSZTUS 1. - 2022. SZEPTEMBER 30.
_________________________________________________________________

Pályázati adatlap letölthető az oldal alján!

Az Eurohíd Euro-Kisrégiós Fejlődést Elősegítő Közhasznú Alapítvány művészeti pályázatot hirdet Elpusztuló kert ott a vár alatt címmel, valamennyi érdeklődő művész számára.

A pályázat összművészeti jellegű, minden művészeti ág képviselőjének. Alkotói korlátok nincsenek megszabva. A kiírók ezúton fejezik ki elkötelezettségüket a művészeti szabadság mellett. A zsűri által a legjobbnak talált alkotás elnyeri a Kaleidoszkóp-díjat. A beérkezett anyagból kiválasztott, legjobbnak ítélt képzőművészeti alkotásokból kiállítást rendezünk, a tervek szerint ez év novemberében, a Kapcsolatok Háza galériájában. Az értékelést szakmai zsűri végzi. A kiírásra bárki jelentkezhet!

A megszokottól eltérően, raktározási probléma miatt a pályázatokat első körben e-mail-ben kérjük be az alkotóktól. A kiállításra bekerülő alkotásokat ezekből választjuk ki és 2022. októberében fogjuk összegyűjteni  Esztergomban.

A kiállításra bekerült pályázatokat nem áll módunkban visszapostázni, csak személyesen vehetők át a kiállítás után!

A pályázat időszaka: 2022. augusztus 1., 0:00 - 2022. szeptember 30., 24:00 óra

E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Késve, túl korán vagy adatlap nélkül/hiányos adatlappal érkező alkotásokat nem fogadunk el! Kérjük, az adatlapot kézi aláírásával lássa el!

A beküldendő fotók hosszabbik oldala legalább 2000 képpont legyen, JPG formátumban. Egyéb megkötés nincs, mivel a fotók nem kerülnek felhasználásra, csak a bírálathoz kell. Kérjük, törekedjenek jó minőségű fotók beküldésére, hogy éles, jól látható legyen a műtárgy.

A képek elnevezése: a pályázó neve és a mű címe

Rövidebb írásos pályaművek, leadására van lehetőség, maximum 15 db A4-es oldalig. Zenei- illetve videóanyagok szintén küldhetők e-mailben.

Egy pályázó maximum 3 db alkotással pályázhat!

A pályázaton 18. életévüket betöltött pályázók indulhatnak!

 

További felvilágosítás kérhető:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , +36-30-852-62-89

 

Pályázati leírás:

 

Az Eurohíd Alapítvány pályázata minden évben valami aktualitáshoz kapcsolódik. 2021-ben Pilinszky János születésének századik évfordulója alkalmából Egy arckép alá című költeményének egy gondolatát ragadtuk ki, Magam vagyok az örökös magányban. A cím nem  lehetett volna aktuálisabb, ebben a pandémiával nehezített időszakban. A pályázatra majdnem 100 pályamű érkezett, melyen neves képzőművészek is megmérettették magukat. A kiállítást a MNM Esztergomi Vármúzeumának Rondella Galériájában rendeztük meg.

2022-es pályázatunk címéül sem véletlenül választottuk a Petőfi 200 emlékév kapcsán, az Elpusztuló kert ott a vár alatt címet.

A 2021-es évben nem csak a pandémia nehezítette meg az alapítvány és a művészek életét. Kaptunk 2016-ban Esztergom várostól egy elhagyatottan álló épületet művésztelep létrehozására, amely két éven keresztül sok programmal szolgált az oda szervezett események látogatóinak. A házat a hozzánk kapcsolódó művészek kifestették, az udvarán pedig japánkertet alakítottak ki. Nyitott műhelyekkel, foglalkozásokkal, zenével, előadásokkal vártuk a művészetek iránt érdeklődőket. A Reanimatio Háznak elnevezett épület, sajnos további támogatás nélkül maradt, a programok megszűntek, a házat néhány művész tudta műteremként használni a továbbiakban. Nehéz szívvel, de az épületet vissza kellett adnunk a város részére, hiszen életveszélyessé vált az idők során. Az esztergomi vár alatt létrehozott kert és a hozzá tartozó házhoz kapcsolódó művészeti élet is lassan „elhervadt”, tovatűnt. Tudjuk, hogy a művészet nagy erőket tud megmozgatni, ezért művészeti tevékenységünk mellett továbbra is kiállunk.

Az idei pályázatra ezért 2022-ben Petőfi Sándor üzenetén keresztül várunk majd műveket. Petőfi harcos és költő volt egy személyben. A művészet nagyon fontos volt minden korban, a nagy háborúk alatt is reményt adott az embereknek. Nem csak 1848-49-ben, azóta is. Churchill, aki maga is festő volt, 1938-as beszédében a művészeteket alapvető fontosságúnak nevezte egy nemzet életében, hozzátéve: az állam magának tartozik azzal, hogy fenntartsa és ösztönözze a művészeteket. A nemzeti galéria vezetője 1940-ben felvetette, hogy galéria festményeit a háború miatt Kanadába kellene menekíteni. Churchill elvetette ezt az indítványt, és kijelentette: a festmények maradnak, ők pedig győzedelmeskedni fognak. Vajon hogyan segítette a küzdő szellemű hazafiakat és politikusokat a művészet szeretete? Nehéz kérdés, de talán segíteni fognak az eligazodásban a pályázatra beérkezett művek.

(A borítókép Adorján Attila fotográfus egy munkájának felhasználásával készült.)

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Nemzeti Együttműködési Alap, Miniszterelnökség, Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Eurohíd Alapítvány, Kaleidoszkóp Ház, Spori Print Vincze Nyomda

 

Last modified on Tuesday, 26 July 2022 14:43
FaLang translation system by Faboba