A Ház

„Van egy hely, ami csodálatos örökséget hagyott hátra. egy szellemi értéket, aminek kiteljesítéséhez színekre van szükség. a színek mögött alkotó lelkek sorakoznak, ki-ki a maga "színvilágát" adva. Összekapcsolódásuk során a teljesség élményét nyújtják. Elegendő ebbe a játékszerbe csak belenézni...enjoy the ride.”

Teremteni egy városban, ami sötét ponttá változott egy ország szemében. Teremteni rendet, lelki erőt, és hitet. Álmodni szépet, a Duna partján, a Bazilika tövében, a Vízivárosban, a Pázmány Péter utca hétben. A Kaleidoszkóp-elmélet, ami ebben az épületben született, amiről ezen filozófiára támaszkodó összművészeti központ kapta a nevét, érdekes álmot tudhat magáénak.

A Kaleidoszkóp, avagy a képesség a szép látására, egy olyan ideológia, amire egyre többen figyelnek nemcsak a város­lakók, hanem a Duna bal partján élők is, illetve az olyan kortárs művészek, művészbarátok, akik más országokban alkotnak (Itáliában, Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Törökországban, és Szlovákia távolabbi városaiban.)

2010-ben az Eurohid Euro-Kisrégiós Alapítvány akkori elnöke elhatározta, hogy a Kaleidoszkóp Ház ideológiáját követve, támogatni fogja annak művészeti tevékenységét. A kapunyitástól kezdve segítette, támogatta.

A különleges missziójú Ház köré olyan közösség csoportosult, akik hasonlóan gondolkodtak a város helyzetéről, és a művészet, illetve a közösség tisztító erejéről. Festőművészek, szobrászok, iparművészek, fotográfusok, ruha- és ékszer­tervezők, grafikusok, bölcsészek és pedagógusok, természetgyógyászok és pszichológusok, orvosok és szerzetesek, zenészek mind azon dolgoznak, hogy Esztergomban újra legyen hite az embereknek, és egy élhető, nyitott, befogadó városban élhessenek, alkothassanak. Az ideológia egy romos, közel 200 éves épületben született meg, ahol korábban az alkotók érintetlenül hagyták a tereket, azokba pusztán alkotásaikat helyezték. Az első évben a kétszintes épület közel húsz zegzugos szobáját rendezték be időszakos kiállításokkal.

A második évben, tavasztól, folyamatosan nyitva állt a Ház, kerttel, kerti pódiummal, Artbistro-val. Havonta két kiállítással (egy esztergomi, egy országos), illetve állandó programokkal (filmklub, rajziskola, jóga), különböző előadásokkal, tanfolyamokkal szervezte mindennapjait. Létrehozta arculatát, webes elérhetőségeit, munkájáról folyamatosan cikkeztek. 2011 nyarán együttműködött a Piknik Művészeti Fesztivállal, illetve a párkányi Forma Fesztivállal, és egy hónapos nemzetközi művésztelepnek adott helyet.

Az első kiállítások tehát önszerveződő csoportos tevékenységgel létrejövő projektek voltak, ritka nyitva tartással egy üresen álló 400 éves alapokon nyugvó vízivárosi ingatlanban.

A Piknik Fesztivál töltötte meg igazán úgy a házat, hogy a különböző programok, jóga, gyerekfoglalkozások mellett alkotómunka folyt. Több országból érkeztek, pl. Aris és Achille (IT) street art-osok, Penny Rafferty (UK) konceptuális alkotó. A művésztelep záró kiállítását az akkori művészeti vezető Andráskó Péter szervezte. A Piknik kapcsán a pályázatok miatt előre meg­írt programokra lett szükség, így a szervezés egyre jobban közösségi tevékenységgé lett. A ház látogatottsága megnőtt, ezzel együtt jelentkeztek a kiállítani vágyók is. Ekkor kreatív munkatársakkal bővült a csapat. Szuharevszki Mihály festőművész is beszállt a Kaleidoszkóp Ház munkájába és ezután a ház arculatot kezdett kapni, Ducsai Péterrel grafikussal együtt dolgozva. Kiállított Kaci Simon, festő, aki 2012. április hónapban szervezett programokat.

Amikor már egyre több munkát jelentett a kommunikáció, a meghívózás, a 2 galériás rendszer lett a megoldás. A cél az volt és jelenleg is az, hogy felélénkítsük Esztergom és környéke kulturális életét. Ez hozta azt az ötletet, hogy heti rendszerességgel kiállítást szervez­zünk. Az egyik lehetőséget kínált a városban megnyilvánulni kívánók számára. A másik rész azoknak a meghívott művészeknek szólt, akik színesítik a nemzetközi palettát és kitekintést nyújtanak a külföldi művészeti életre. Kiállított nálunk, pl. Nalan Kumlali török festőművésznő, akit hazája nagykövete is elkísért vernisszázsára.

Jelen pillanatban is bővül az a terjedelmes portfolió, ami alapján külföldi helyszínekre szervezünk bemutatkozó anyagot. 2012 júniusában az itáliai Velencében jártunk ahol Kaci Simon festőművész szervezésében a CAOS Gallery meghívásának tettünk eleget, majd Szlovákiában, Kassán, Őry Katalin, Szuharevszki Mihály és Gép Katalin szervezésében a Rovás Galériában mutatkoztunk be. Célunk 2012 szeptemberétől, további fesztiválok, interdiszciplináris kiállítások, hozzá kapcsolódó előadások szervezése illetve pályázati alapú residency programok beindítása.

Első vendégművészünk, egy heidelbergi anatómus és festő, Eni Manz volt, akinek az alkotásaiból nyílt kiállítását sajátos perfomance követett. Az Esztergom testvérvárosából, Bambergből érkezett művészpáros Judith Siedersberger és Rosa Brunner 2 hétig vették igénybe a Residency programunk adta lehetőségeket. A Bamberg- Esztergom testvérvárosi kapcsolat 20. évfordulója alkalmából a Duna Múzeum kiállítást rendezett e vendégművészek munkáiból.

2013 Tavaszán egy hónapig vendégünk volt Katherine Gáll, svájci opera énekesnő, aki a ház által szervezett Kaleidoszkóp Mező Fesztivál fő produkciójának, egy, a Szent György legenda köré szerveződő színpadi előadásnak volt a project managere és egyik szellemi anyja. (Being Spring)

Spiritualitás a Házban

Nemcsak az „összművészet” volt fontos jellemvonása a Házban megszületett ideológiának, hanem a test-lélek-szellem, mint emberi egység és ezzel való harmonizációra való törekvés a mindennapokban. Így heti két alkalommal a nagy kiállító terem jógateremként szolgált, havi rendszerességgel különböző előadások voltak ( pl.: Neuro Linguisztikai Programozás dióhéjban -Melocco János,  „Új Törzsek” – Murányi Péter ) lehetőség nyílott megismerkedni különböző csoportterápiákkal (Sorsfonal Családállítás – Melocco Anna), illetve világvallásokkal ( Ferences lelkületű hittanórák – Tokár János, Zen meditáció – Szunyim am Csong).

Színház és Irodalom a Házban

A nagy kiállító terem adottságaiból adódóan a kezdetektől fogva több funkciót látott el. Helyet  adott különböző színházi rendezvényeknek ( Jim Morisson Est - az esztergomi Klubszínpad előadásában, A Mutatvány Balabbé cirkuszművész önfaggató versszínháza) illetve irodalmi esteknek, könyvbemutatóknak.

Művészeti programok a Házban

A legfontosabb az Artist Residency program. Ennek a programnak a keretein belül az emeleten kialakított művészlakásokban tudjuk fogadni a meghívott vagy jelentkező hazai, vagy külföldi művészeket maximum egy hónapos itt tartózkodásra, alkotásra, illetve kiállításra. Évente, nyári művészeti tábort szervezünk gyermekeknek. Az egyhetes tábor alatt a délelőtti foglalkozások alkalmával a gyerekek az „összművészet” jegyében több tanár, illetve művész vezetésével alkothatnak, tanulhatnak, majd a közös ebéd után délutánonként kirándulnak, sportolnak, játszanak. Az utolsó napon lehetőségük nyílik a szülőknek való csoportos bemutatkozásra a tábor élményei, alkotásai alapján.

Helyi fiatal kreatívok csoportja a Házban

Őket talán az új generációs kaleidoszkóp néven lehetne emlegetni. Ők azok akik munkájukkal, lelkesedésükkel, kitartásukkal folyamatosan segítik a Ház munkáját. Vagy zenélnek, van, hogy énekelnek, táncot tanítanak, falat festenek, rajzolnak, vagy gyerekekkel foglalkoznak, széket festenek, vagy éppen kávét főznek, hangosítanak….és csak sorolhatnánk, a lényeg, hogy idetartoznak. (Tóth Pál Attila, Kertész Kinga, Kanász Nikolett, Iván Zsuzsanna, Huszthy Cecília, Szabó Cseke Mózes, Hangya Bálint, Sándorovszky Brigitta, Varjú Krisztián, Eckl Kata, Tamási Diána.)

Élőzene a Házban

A Ház összművészeti tevékenységéhez szorosan kapcsolódik a zene, az élő zenei koncertek szinte heti rendszerességgel pénteki napokon kerültek megrendezésre, tavasztól késő őszig a kerti pódiumon, ősztől tavaszig pedig a Ház alatt található több száz éves kőbarlangban. 2011 nyara óta a Ház saját hangosítással rendelkezik.

Pár fellépő, akik nálunk jártak: (szintén a teljesség igénye nélkül):

Manivolanti, Layanda, Úzgin Űver, Jóvilágvan, Ethnofil, Carbovaris, Mörön, Cirkusz-Ka, Meszecsinka, The Durgas, Salchi Papas, Wakachuka, Colombre Band, Borsörmester, PPUE, Marshmallow, The Corny, The Black Nail Cabaret, Ez a Divat, Szegő Jazz quartet, Montanaro Duo, Dokkerman & The Turkeying Fellaz, Lovasi András és Leskovics András, The Third Plane.

FaLang translation system by Faboba