Második nem filmklub - 3. vetítés - Adéle élete

2017. ÁPRILIS 14. PÉNTEK 18:00
_________________________________________________________________________

Várunk minden érdeklődőt április 14-én a Reanimatio Házban, ahol a 2013-ban készült Adéle élete c. filmet vetítjük Adele Exarchopoulos főszereplésével. A film kapcsán Kiss Noémi íróval beszélgetünk.

Adéle élete 1-2. fejezet
(francia filmdráma, 179 perc, 2013)

Az Adéle élete 1-2. fejezet két lány szerelméről szól, pikáns, explicit testiséggel fűszerezve. A 15 éves középiskolás Adéle tanár szeretne lenni, ám élete egyik pillanatról a másikra fenekestül felfordul, amikor találkozik Emmával, egy közeli főiskola kékhajú diáklányával.
A filmet a 66. cannes-i fesztivál versenyprogramjában mutatták be, ahol elnyerte az Arany Pálmát, továbbá a filmkritikusok és újságírók által odaítélt FIPRESCI-díjat is. A fesztivál történetében ez volt az első alkotás, amelyért a fődíjat a rendezőn kívül az alkotásban részvevő más személyek is átvehették.
A film alapjául a francia Julie Maroh 2010-es A kék egy meleg szín című képregényalbuma szolgált.

Magyar feliratos előzetes:
https://youtu.be/h6SRXX1UF0Y


Kiss Noémi író, műfordító, kritikus:

1974-ben született Gödöllőn. A Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszékének tanára és a Balassi Bálint Intézet Hungarológiai Tanszékének tanára volt. 2003-ban jelent meg első esszékötete Tájgyakorlatok címmel a József Attila Kör és a Kijárat Kiadó gondozásában a JAK-füzetek sorozat 128. köteteként, illetve ugyanebben az évben látott napvilágot Paul Celanról szóló tanulmánykötete Határhelyzetek címmel az Anonymus Kiadó gondozásában. Első elbeszéléskötete 2006-ban látott napvilágot Trans címmel a Magvető Könyvkiadó gondozásában.

http://kissnoemi.hu/


A "Második nem" Filmklubról:

Az esztergomi Eurohíd Alapítvány által üzemeltetett Reanimatio Házban márciusban indult egy összesen hat alkalmas, tematikus filmklub. A vetítéssorozat hiánypótló szerepet tölt be Esztergom életében, mivel a városban hosszú évek óta nincs már mozi.
A "Második nem"-re keresztelt filmklub a közhasznúság jegyében aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi problémákra reflektál. Csupa mai, női sorsokat bemutató filmeket gyűjtöttek össze az ún. "art" filmek kategóriájában.Olyan műveket választottak, melyek hitelesen és igényesen mutatják be témájukat, és melyeket túl sokan nem ismernek.
A "Második nem" elnevezés Simone de Beauvoir azonos című esszékötetére utal, mely a társadalmi nemeket vizsgáló tudományág (gender studies) egyik alapvetésévé vált. Az írónő saját korával bezárólag elemzi a női szerepek kialakulását és változásait. A filmklub a 2000-es évektől veszi fel a fonalat ugyanebben a témában. Fontosnak tartják a női szerepköröket naprakészen, sokoldalúan, szélsőségektől mentesen, és folyamatként bemutatni, hogy valamilyen átalakulásban és fejlődésben lévő helyzetként váljon láthatóvá a közönség előtt.
A vetítéseket megelőzően rövid beszélgetéseket és előadásokat hallgathatnak meg a nézők a konkrét filmmel vagy általánosságban a választott témával kapcsolatban. A felkért előadók között szociológus, pszichológus, filmkritikus és író is van.

Belépő: 400 Ft

A rendezvénysorozatot az NKA támogatja.

FaLang translation system by Faboba