HORVÁTH ROLAND / "ZSOLOZSMA"

HORVÁTH ROLAND "ZSOLOZSMA" C. KIÁLLÍTÁSA / 2013 NOVEMBER 8. PÉNTEK 19.00 / RONDELLA GALÉRIA

A Magyar nemzeti Múzeum Esztergomi Vármúzeumának Rondella Galériája bemutatja Horváth Roland “Zsolozsma” című kiállítását.

Megnyitó: 2013 November 8. Péntek 19.00 / Megnyitja: Szepes Hédi (művészettörténész) Közreműködik: Bakai Márton (hegedű) / Megtekinthető: November 8. és December 4. között / A Galéria Nyitvatartása: K-V / 10.30- 18.00 / 2500 Esztergom, Szent István Tér 1.

Horváth Roland festészetét a hagyományos műnemek: a csendéletek és tájképek mellett az emberi figurákkal kiegészült csendélet- és tájelemekből dekollázsolt kompozíciók jellemzik. Visszatérő témái a palackok, virágok, plüssállatok és ipari szerkezetek, gép-belsők. Stílusának lényege, hogy idegenkedik a dolgok konkrétumként történő ábrázolásától, s csak a róluk visszaverődő fények színeinek összességéhez (amely zömében egy visszafogott fényerejű közeg) ragaszkodik. Szinte az absztraktságig föloldott, könnyednek tűnő virtuozitással dolgozik legtöbb vásznán. A dekollázsolt kompozíciójú munkákon az ismert világ újra fölismerhető törmelékei mellé betolulnak kizárólag színfoltokból álló, ritkán egészen konkretizált, geometrikus kvázi-testekké artikulálódó elemek; illetve a művész fizikailag eltávolít (vagy roncsol) képrészeket, amely eljárás révén hol az üresség, hol egy előző képréteg tárul föl.

Témáiban, festésmódjában egyfelől az Alföldi Iskola drámai kontrasztoktól már némileg eltávolított, lehiggadtabb, ám ugyanolyan borús hangvételét, másfelől Lovis Corinth fél-absztraktba hajló könnyed érzékiségét ismerhetjük föl; a nyugati percepció ellenben a szocializmusból a demokráciába ívelő életpálya, s ebből kifolyólag meg-megtört identitás nyomait kedveli észlelni. Konkrétum-ellenességének, az érzelmi töltöttségek előtérbe engedésének, valódibbnak tételezésének köszönhetőek lebegtetett jelentéstartalmai, valamint a dekollázs-elv megjelenése is a ma már erősen tradicionalistának tekintett festésmód nyílt dekonstrukciójaként. Hüpnagóg alkat: a félálomból nemcsak inspirációt merít, hanem benne dolgozni is képes.

artportal.hu

horvathroland.blogspot.hu

Utoljára frissítve: 2013. november 05., kedd 10:59
FaLang translation system by Faboba