Gazdag Ágnes kiállítása a Kaleidoszkóp Házban

2022. FEBRUÁR 12. SZOMBAT 19:00
_________________________________________________________________

Sok szeretettel várunk a Kaleidoszkóp Házba 2022. február 12-én 19:00 órára, ahol megnyílik Gazdag Ágnes festőművész kiállítása. A szokásostól eltérően a kiállítást nem méltató beszéddel, hanem egy közös beszélgetéssel kívánja az alkotó megnyitni, melyet alkotótársa, Ipacs Szilvia koordinál majd.
 
"A modern ember befejezhetetlennek, nyitottnak ás állandó fejlődésre kényszerítettnek érzi magát. Ez a nyitottság egyben sérülékenység és védtelenség is. Az állat lénye kész, és úgy teljes, hogy változásra képtelen. Készen kapott ösztönös létezésformával, tudattalanul működő viselkedési mintával, teljessége az ösztönös reakciók spontaneitása, amit az ember, mint természeti harmóniát csodálja és egyben el is rettenti.
Emberként, tudattal rendelkezve mutathatunk a kiismerhetetlen lényekre - kategorizálva, tudományosan csoportosítva, tipizálva, ösztönlényként minősítve.
Elkülönülve tudatosságunkkal, mégis, tudattalanságukat titkon irigyelve, ösztönösségükben titkot sejtve, spontán, reflexszerű reakcióikban a természetesség tévedhetetlenségét érezve.
Az állatnak nincs igazsága, ezért nem cselekedhet igazságtalanul, félelmetessége és esendősége nem tiszta és nem szennyes. Gondolattalanul cselekedni a racionális és irracionális tudata kettőssége nélkül, az állat képessége. Ezért csak a tudattal rendelkező ember lehet kegyetlen és bestiális. Mégis, ami az ember számára állati, az a fenséges és alantas közötti végtelen érzelmi árnyalatok tárháza önmagáról.
Az állatban önmagunk tükröződését látjuk és érezzük, ideálisnak látva és érezve. Tudatosságunk által kiszakadtunk abból a természetes függőség-láncolatból, ami az öntudatlanság által létezik. Nem létezett mutálódás, hibridizálás, tervszerűség, mesterséges szaporítás, mindez emberi befolyás, ami miatt a romlatlanság és ösztönösség is fokozatosan emberi tenyészet terméke lesz.
Félelmeink és örömeink átplántálása az állatiba már sok ezer éve mitikus világképzetet alakító végtelen folyam.
Gazdag Ágnes szőrös állatkái beférkőztek a múzeumokba és lecserélték a tekintélyt parancsoló hűvös méltóságokat. Ez a deheroizáló gesztus nem romboló, s nem kiforgató, inkább frivol bájjal kiforgatja a muzealizált művészetet. Barokk és klasszicista kompozíciók díszletté válva új szerepeket szolgálnak, súlytalanná teszik a hamis pózokat, komikussá a pátoszformulákat. Az állatok emberszerepben groteszk komikummá alakítják a kimódolt szertartásosságot, a hatalmi reprezentációt, mindez aiszóposzi tanulságot sugallva a narratív képi reprezentáció által.
"
Gaál József - képzőművész, egyetemi docens
 
A program ingyenes!

A program a Kaleidoszkóp Ház “Művészeti és kulturális nevelés az ifjúság interaktivitásával” című TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01339 számú projektjének keretében valósul meg.
Helyszín: 2500 Esztergom, Pázmány Péter u. 7.
FaLang translation system by Faboba